О НАМА

Школа је основана 1905. године, као четвороразредна школа, за коју је подигнута нова зграда. Пре ове школе у месту је постојала само муслиманска верска школа. Зграда школе је зидана средствима Подринског округа, који је финансирао и куповину плаца. Као први учитељ у школи наводи се Авдо Карабеговић. У Првом светском рату зграда школе није рушена, али је зато у Другом светском рату доста оштећена бомбардовањем преко Дрине, из Зворника и од стране разних војски и избеглица који су били смештени у њој, пошто школа није радила.

Након ослобођења уследила је обнова школе, борећи се са оскудицом и општим сиромаштвом, школа је почела са радом 13. јануара 1947. године.

Дугогодишња традиција

Прослава Дана школе 

Школа обележава 15. март, када је 1824. године рођен писац Бранко Радичевић, најзначајнији песник српског романтизма. Одушевљени присталица Караџићеве језичке реформе, песничким слободама означио је продор у нову епоху српске поезије. Умро је у Бечу 1853, а његови посмртни остаци су 1883. пренети на Стражилово код Сремских Карловаца (“Ђачки растанак”, “Туга и опомена”).

Школа је данас модерно опремљена установа, са веома добрим условима за образовање ученика и рад наставног особља. Статус осмогодишње школе добила је 1960. године. Школа обележава 15. март као Дан школе, када 1824. године рођен Бранко Радичевић.

Данас је у школи организована Педагошко – психолошка служба, ђачка кухиња, стоматолошка амбуланта и библиотека. Библиотека је основана 1946. године као књижница и данас њен Фонд располаже са преко 7382 јединице грађе. Подељен је на ученички и наставнички фонд. Библиотека у свом фонду има и неконвенционалне изворе информисања – CD, DVD и остале мултимедијалне материјале.

Позовите нас

+381 15 471 923

Пишите нам

osbrankora@mts.rs

Scroll to Top