18. март 2023.

Дан школе

Бранко Радичевић, песник романтизма, по коме наша школа носи име, рођен је 15. марта 1824. године. Поводом Дана школе организована је прослава и приредба у којој су учешће узели ученици и запослени наше школе. Приредба је одржана у Великој сали Дома културе. Поздравним говором, присутнима се обратила в. д. директорка школе Сања Маврак. Свечаности су присуствовали бројни гости, председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић, директори основних и средње школе, директорка градске библиотеке, директорка предшколске установе, представници осталих јавних институција наше Општине и наши драги пензионери, некадашњи запослени наше школе. Хол школе је украшен паноима на којима су представљени радови ученика о животу и стваралаштву Бранка Радичевића. Ученици су кроз ликовни израз дали своје виђење песника.

Значај и утицај Бранка Радичевића у српској књижевности је велики. Као присталица Вукове реформе, писао је на народном језику, успевајући да искаже танана лирска и родољубива осећања. У својим песмама опевао је лепоту живљења, љубавну чежњу и слободарски дух свога времена. Његова поезија јесте поезија младости, љубави – поезија живота. Народни језик и народна мелодија обележава Бранково песништво и по томе је зачетник једне традиционалне линије српског песништва, коју ће многи песници после њега следити. Рана смрт спречила је Бранка Радичевића да оствари своје планове. Многе песме су остале недовршене, али успомена на њега је и данас жива кроз песме, удружења и школе које носе његово име.

Општинско такмичење рецитатора

У Великој сали Дома културе, у организацији Библиотеке ,,17. септембар“, данас је одржана Општинска смотра рецитатора ,,Песниче народа мог“.

На Окружно такмичење рецитатора из наше школе пласирали су Јана Поповић, ученица првог разреда и Реља Савић, ученик шестог разреда.

Свим ученицима честитамо на учешћу и постигнутом успеху.

Scroll to Top