На данашњи дан 1824. године рођен је Бранко Радичевић, песник романтизма , по коме наша школа носи име.

Нажалост, као и прошле године, због епидемије, овај дан неће бити обележен као ранијих година уз игру, смех и песму наших ученика. Ипак, одржавамо заједништво бивших и садашњих ђака кроз сећање и помињање нашег великог песника Бранка Радичевића. Хол школе је украшен паноима на којима су представљени радови ученика о животу и стваралаштву великог песника.Ученици су и кроз ликовни израз дали своје виђење песника.  На часовима српског језика и одељенских заједница у току дана и недеље разговараће се о Бранку.

Значај и утицај Бранка Радичевића у српској књижевности је велики. Као присталица Вукове реформе, пише на народном језику, успевајући да искаже танана лирска и родољубива осећања. У својим песмама опева лепоту живљења, љубавне чежње и слободарски дух свог времена. Његова поезија јесте поезија младости, љубави –поезија живота. Народни језик и народна мелодија обележава Бранково песништво и по томе је зачетник једне традиционалне линије српског песништва, коју ће многи песници после њега следити.  Рана смрт спречила је Бранка Радичевића да оствари своје планове. Многе песме су остале су недовршене , али успомена на њега је и данас жива кроз песме, удружења која носе његово име и школе.

Са жељом да се следеће године у здрављу окупимо заједно и прославимо Дан школе како је најлепше, уз дечју песму и смех, уз музику и радост , честитам свим ученицима , родитељима , учитељима , наставницима и осталим запосленим срећан Дан школе!

Директорка школе,

Стојанка Бугарин

Scroll to Top